Csak friss és egészséges gombát vegyél. Utána csak kevés ideig tárold, törlőpapíron, hűtőben, mert egy hét után már romlottnak lehet tekinteni.

A gombát csak úgy szabad felhasználni, ha előtte alaposan főzöd vagy sütöd!

A gombának nem kell lehúzni a héját, csak akkor ha nagyon csúnya, nagyon öreg, ragacsos vagy hibás. A barna csiperke ugyan olyan ízű mint a fehér és felesleges drágábban vásárolni.

A fiatal gombának még zárt a kalapja és nem látszanak a lemezek. Az érett, túlérett gombának látszik a lemeze, a kalapjának a karimája vékony és kunkorodhat. Onnan is felismered, hogy a héját az ujjaddal is könnyen meg tudod fogni és le tudod húzni a kalapjáról. Az öreg gombának a törzse szivacsos és nyomásra csíkosan szétesik.

A felhasználási módjától függően:

Panírozáshoz

Közepes fejű, zárt vagy kicsit nyitott sapkával. Héját nem szabad lehúzni, ha nagyon piszkos, akkor esetleg szűrőn hideg vízzel lemosni, de utána szigorúan egy törlővel szárazra törölni.

A gomba szárát óvatosan vagy késsel válaszd el fejétől, mert ez is tudod panírozni.

Ha nagy a gomba feje, akkor nyugodtan ketté-, háromba vághatod a fejé, mert jobban süthető.

Pörkölthöz, paprikáshoz

Mindegy hogyan csinálod:-).

Leveshez

Az a jó, ha kicsi a gomba feje és még nem nyílt ki. Mivel főzni fogod ezért egy szűrőn, hideg vízzel lemoshatod és utána csepegtesd is le.

A gomba szárát akkor kell leválasztani, ha hibás (kuka) vagy panírozni fogod. Egyébként nem zavar és szeletelve, pár szeletnek még gomba formája is marad.

A gomba szeletelése:

  • hosszában kettévágod
  • a felét oldalára fekteted
  • és hosszában felszeleteled

friss gomba öreg gomba