Hozzávalók (4 fő)

Elkészítés

  1. Pucold meg a hagymát, vágd ketté és szeleteld fel 5 mm nem vékonyabb szeletekre.
  2. A póréhagymát vágd karikákra és az se legyen vékonyabb.
  3. A fokhagymát pucold meg és aprítsd fel.
  4. A cukrot az olívaolajon karamellizált meg világos barnára.
  5. Tedd rá a vajat, egy késhegynyi őrölt fehér borsot, babérlevelet, ha használsz zöldségkeveréket, akkor tehetsz rá egy evőkanállal és az egészet keverd össze.
  6. Tedd rá a fokhagymát és vöröshagymát, keverd össze, várd meg amíg összeesik.
  7. Ha lisztel sűrítesz, akkor szórj rá egy-két kanál lisztet és keverd össze a hagymával. Gombócszerű lesz, de egy percet még keverd és pirítsd. Ha tojással sűrítesz, akkor az később jön.
  8. Önts rá fehérbort, megint jól keverd össze, hagyd párologni.
  9. Jöhet belé a póréhagyma, keverés, majd
  10. önts fel az alaplével, ami lehet valamilyen leveskocka és forró víz keveréke is.
  11. Fedő alatt kezd főzni. Amikor forr, húzd le a tűzhelyet minimumra, hogy épp csak gyöngyözzön. Ne főzd szét a hagymát.
  12. Ha tojással sűrítesz, akkor merjél ki a hagymából két merőkanállal és várd meg amíg lehűl. Keverjél el benne egy vagy két tojás sárgáját és utána önts vissza a levesbe és főzd még pár percig.
  13. Amikor megfőtt a leves, akkor reszeljél rá egy kevés szerecsendiót, őrölt borssal és sóval ízesítsd. Tehetsz még hozzá 2-3, nagyon vékonyra vágott póréhagyma szeletet.

Megjegyzések

A hagymaleves elkészítéséhez hagyma kell és minél többféle van benne annál jobb és markánsabb az ízvilág. Használhatsz lila és/vagy fehér hagymát is.

A hagymát vastagabb szeletekre kell vágni, mert főzéskor így nem esik hirtelen szét és még roppanós marad. Ha a végén turmixolni akarjuk az levest, akkor mindegy hogyan szeletelünk.

A leves sűrítése is többféle lehet. Az alap hagymalevest nem sűrítik, ezért hígabb az állaga, de az íze tisztább és könnyebb. Magyarosan liszttel sűrítjük, franciásan tojás sárgájával.

A hagymaleveshez nem kell tejszín vagy tejföl, ezért tovább eláll.

Tálalhatjuk tűzálló csészében amibe belemerjük a leves, ráteszünk egy pirítóst, az egészre ráreszelünk füstölt sajtot és pár percig grillezzük a sütőben amíg a sajt szétolvad a kenyér tetején.

Képek

pucolt hagyma Fűszerek szeletelt hagyma vajon pirítás fűszerek pirítása lisztezés alaplével