Hozzávalók

Alap:

Gomba és fűszerek:

Besamel:

Utógondozás:

Elkészítés

  1. A hagymát vágd apróra, szeleteld fel a gombát, aprítsd fel a kaprot. Ha friss paradicsomot használsz sűrített paradicsom helyett, akkr hámozd meg és vágd apró kockára.
  2. A kaprot tedd a fazékba és olvaszd el a vajjal. Amikor serceg tedd rá a hagymát és pirítsd meg közepes lángon.
  3. Amikor a hagyma elkezd pirulni, öntsd rá a bort.
  4. Tedd rá a paradicsomot (vagy pürét) és várj egy kicsit amíg elpárolog a paradicsom leve és kezd krémes lenni.
  5. Szór rá a gombát, pirospaprikát, ketchupot és szójaszószt. Magas lángon keverd össze, hogy egyenletesen párolódjon és várd meg amíg a gomba levet ereszt és összeesik. Ekkor a gomba leve szinte ellepi a gombát.
  6. Ekkor öntsd fel az alaplével. Egy leveskocka dupla mennyiséghez is elegendő.
  7. Hagyd lassú tűzön, fedő alatt főni. 30-40 percig is eltarthat amíg a gomba megfő.
  8. Készítsd el a besamelt. A vajat olvaszd meg, tedd hozzá a lisztet és addig pirítsd amíg elkezd enyhén színeződni. Vedd le a tűzről és keverd el csomómentesen a tejjel.
  9. A csomómentes besamelt, kevergetés közben öntsd a fazékba és hagyd főni forrás után még 10 percig. Néha keverd meg, hogy a liszt ne tapadjon le.
  10. Elkészült a leves. Kóstold meg és sózzad, ha szükséges. Kevés kaporral és citromlével dobd fel.

Megjegyzések

Ennél a levesnél a legegyszerűbb csiperkét is használhatod. A barna csiperke semmiben sem különbözik a fehértől ezért nem érdemes érte többet fizetni.

Ennél a levesnél a zárt sapkájú és pici gomba a jó gomba, mert ha elég kicsi, akkor elég felezni vagy negyedelni. A gombákról többet

Borból semleges ízű, száraz fehérbort kell használni. Erre az olasz rizling megfelelő (ez a rizottóhoz is jó).

A sóval óvatosan kell bánni, mert nem minden szójaszósz egyformán sós. Ezért is érdemes a levest a végén kóstolni és hozzá sózni.

Ha szereted a szójaszószt, akkor só helyett tehetsz bele többet. Extra sűrű szójaszószból kevesebb kell és használj natúr vagy gombás szójaszószt. Halas szójaszósz elviszi az ízét.

Forrás

Gombalevest receptet több helyen is lehet találni. Kutatás és mintakészítés után emellett az arany gombakrémleves mellett döntöttem. Néha aprót finomítok rajta, de az alaprecept változatlan.