Majonéz házilag
Eszünkbe sem jut bolti majonézt használni, mert gyerek korom óta én készítem a család majonézét.
Régebben még kézzel és fakanállal készítettem, de mostanra ezt felváltotta a mixer habverője.
Összetevők:
Eszközök:
Elkészítés:
- a tojás sárgáját öntsd a tálba
- tegyél rá egy késhegyni mustárt és pár csepp citromot
- keverd össze homogén állagúra
- öntsél hozzá egy kanál olajat és azt is keverd össze
- amikor selymes fényű, megint tehetsz hozzá olajat
- addig folytasd az olaj adagolását és a keverést amíg elég majonéz készül
Bónusz: Ha elkészültél, akkor tegyél hozzá pár kanál hideg vizet és jól keverd össze. Amit kapsz az egy világos, krémes majonéz.
Javítás
Előfordul, hogy a majonéz szétesik, szétfolyik és nem homogén. Ez akkor fordul elő, ha elsőre több olajat tettünk hozzá és nem tudott összeállni.
Ne dobd ki, mert van több megoldás is. Legegyszerűbb módja, ha egy kiskanál szétesett majonézt új tálba teszel és hozzá adagolsz citromot és mustárt. Olyan mintha ez lenne a tojás sárgája. Addig kevered-kavarod amíg összeáll és fényes lesz és ekkor a többi összeesett majonézt adagolhatod hozzá úgy mint az olajat.
Megjegyzés
A majonéz annál keményebb minél több olajat és keverést kap.
Citrom, bors, fehér bors mind barát. A mustárral óvatosan, mert sok mustártól inkább mustár íze lesz.
A majonézt szokták fűszerezni pici cukorral, de ez elhagyható.
Ha könnyebb majonézt szeretnél, akkor hígítsd tejföllel vagy kevesebb joghurttal. Arra kell figyelni, hogy a tejfölből vagy joghurtból kicsapódhat a savó és egy idő után megjelenik a majonéz tetején. Ilyenkor újra össze kell dolgozni.
A legfinomabb szendvics majonézzel készül.