Hozzávalók

A tésztához:

A töltelékhez:

Töltelék elkészítése

  1. Friss meggyet kimagozzuk, cukrozzuk és állni hagyjuk, utána kinyomkodjuk a levét. Ha befőttünk van, akkor lecsepegtetjük a levét. Ha nincs 3 dl meggylé, akkor pótoljuk meggyszörppel vagy vörösborral.
  2. A cukrot és pudingport/keményítőt összekeverjük, hozzáadjuk, fahéjat, mozsárban összetört szegfűszeget, kardomont és összedolgozzuk a citromhéjjal és aromákkal.
  3. Óvatosan hozzáadjuk a meggylevet és feltesszük egy edénybe melegíteni. Az edény akkor legyen, hogy a meggy is beleférjen.
  4. Óvatosan melegítjük és sűrűn kavargatjuk egy habverővel amíg felforr, besűrűsödik és fényes lesz.
  5. A meggyet hozzáadjuk a meleg masszához, összekeverjük és kitesszük hűlni.

Tészta elkészítése

  1. A liszteket, a cukorral, a felkockázott vajjal, sóval, sütőporral és kézzel összedolgozzuk addig amíg egybe összeáll.
  2. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját vagy egy tojást és egy tojás sárgáját, megint összedolgozzuk. Ha nagyon száraznak találjuk akkor egy kanál hideg vízzel vagy tejföllel lazíthatjuk.
  3. 60/40 arányban kettéválasztjuk és a nagyobbik felét egy sütőpapíron kerekre kinyújtjuk. Ez lesz az alap.
  4. Az alapot beletesszük egy piteformába szépen elegyengetjük, a sütőpapírt levágjuk a széleken (nem tövig) és a ráncokat is bevágjuk. A felesleges tésztát levágjuk.
  5. Az alapot megszórjuk kevés darával és beleöntjük a kihűlt meggyes masszát, elegyengetjük .
  6. A tészta másik felét kinyújtjuk, derelyevágóval csíkozzuk és rácsosan feltesszük a meggyre. A széleken díszítjük és összecsípjük.
  7. A tojásfehérjét felverjük és megkenjük vele a tészta tetejét.
  8. 180 fokos sütőben, alsó-felső sütési móddal, a sütő felétől lefelé téve, 35-45 perc alatt megsütjük.
  9. Hagyjuk kihűlni, akár több órán keresztül is, mert melegen még lágy a töltelék és folyni fog. A sütőpapírt megfogva négy kézzel kiemelhetjük a formából és úgy könnyebb szeletelni. Ha lágyra sikerült, akkor kanalazzuk 😃

Megjegyzések

Sütőpor helyett használhatunk szódabikarbónát, de akkor tegyünk bele egy pici (egy kiskanál) citromlevet/citromsavat. Kevesebbet kell használni belőle, mert mellékíze lehet a sütinek.

Az étkezési keményítő és vanília nem más mint vaníliás pudingpor. Mivel ebbe nem tettük tojássárgáját és tejet, ezért annyi keményítőt kell használni, hogy majonéz állagú legyen. Ezt ki kell tapasztalni általában 2 evőkanál elég szokott lenni. Ha főzés után mégis lágy lett, akkor szitáljunk a meggyre egy kis keményítőt mielőtt összedolgozzuk a pudinggal.

A tésztát először a vajjal dolgozzuk össze, hogy a lisztet bevonja a zsiradék. Ezt a munkát gyorsabb kézzel mint géppel végezni.

A lágy tésztának az a hátránya, hogy nehezebb rácsozni vele. Érdemes egy kicsit várni és tovább gyúrni, csak a végső esetben lazítani rajta.

Ha nem használunk sütőpapírt, akkor vajazzuk le a tepsit és lisztezzük meg. A sütőpapírral könnyebb kiemelni a formából.

Forrás

Sok receptet kipróbáltam, a tészta receptje minden pitém alapreceptje, csak a tölteléket variálom.

Képek

Hozzávalók maszat készítése Meggyleves maszat Meggy a maszatban Tészta alap összeállítása Tészta tojással

Tészta nyújtva

Tészta piteformában

Meggy a formában

Csíkozás

Rácsozás Mázolás Hurrá kisült Ilyen ha melegen vágod