Bableves csipetkével
Hozzávalók
Leveshez
Csipetkéhez
Elkészítés: leves
- Mosd át és áztasd be a babot bő vízben és várd amíg megszívja magát (12-24 óra)
- Pucold meg a hagymát és fokhagymát a hagymát kicsit vagdosd be.
- Az áztatott babot, a hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal,sűrített paradicsommal, paprikakrémmel, ételízesítővel tedd oda főni 2-3 liter vízzel. Csak félig főzd meg.
- kuktában gyorsabban puhul (~20 perc)
- fazékban, fedő alatt (~40 perc)
- Pucold meg a zöldséget és vágd fel nagyobb darabokra.
- Készítsd el a csipetkét.
- Készítsd el a rántást és végén tedd hozzá a pirospaprikát.
- Amikor már majdnem puha a bab add hozzá a zöldségeket és főzd készre.
- A megfőtt levest sózd meg, tedd hozzá a csipetkét és a rántást.
- Főzd még 5 percig, hogy a lisztes íz eltűnjön.
Elkészítés: csipetke
- A tojást és annyi lisztet keverj össze mennyit felvesz és gyúrjál belőle egy közepesen kemény gombócot.
- A gombócot csavard fóliába és tedd a 30 percre a hűtőbe.
- A gombócból vegyél ki egy kicsi darabot, sodord meg a tenyered között és csipegessél le belőle kicsi galacsinokat.
- A csipetkéket (galacsinokat) dobd lisztezett tányérba, hogy ne ragadjanak össze.
- A csipetkékről rázd le a felesleges lisztet (szűrővel) és tedd a leveshez, kavargasd meg párszor, hogy ne ragadjanak össze.
- Várd meg amíg feljönnek a felszínre.
Tanács
A babot azért kell beáztatni, hogy megszívja magát vízzel és a forró víz belülről főzi meg. Így lesz puha és krémes.
Ha kemény a bab és nehezen puhult meg, akkor a főzővízbe tegyél egy teáskanál szódabikarbónát.
Amikor főzöd a babot akkor ne sózd meg, mert nehezebben puhul.
A zöldséget azért adjuk hozzá később, mert azok - a babnál - hamarabb főnnek és így a nem lesznek szétfőzve.
A bableves a fehérgyökér (petrezselyem gyökér) és zeller barátja. Ebből több kell mint sárgarépából. Ha sok a sárgarépa, akkor az kicsit édesbe viszi a leves ízét és ezen a só nem fog segíteni.
A bableves ízei egy nap után érnek össze teljesen.
A bablevesnek nagyon jól áll a füstös íz és ezt a rántásba tett füstölt pirospaprikával lehet elérni.
Bónusz
Leveseket az elkészítés után sózzuk meg, mert így kevesebb só kell és a benne levő zöldségek, hús íze megmarad.
A főzés végén egy kevés tárkonyecettel izgalmas ízt adhatsz a levesnek.
A rántás mellé egy nagyon vékony joghurtos habarással még krémesebbé teheted a levest.
A zöldségek közül a sárgarépát kel a legtovább főzni, ezért ha az már majdnem puha, akkor a többi zöldség már biztosan megfőtt.
Ha a csipetkét nem sózod meg, akkor puhábbra fő meg.
Képek