Hozzávalók

Leveshez

Csipetkéhez

Elkészítés: leves

  1. Mosd át és áztasd be a babot bő vízben és várd amíg megszívja magát (12-24 óra)
  2. Pucold meg a hagymát és fokhagymát a hagymát kicsit vagdosd be.
  3. Az áztatott babot, a hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal,sűrített paradicsommal, paprikakrémmel, ételízesítővel tedd oda főni 2-3 liter vízzel. Csak félig főzd meg.
    • kuktában gyorsabban puhul (~20 perc)
    • fazékban, fedő alatt (~40 perc)
  4. Pucold meg a zöldséget és vágd fel nagyobb darabokra.
  5. Készítsd el a csipetkét.
  6. Készítsd el a rántást és végén tedd hozzá a pirospaprikát.
  7. Amikor már majdnem puha a bab add hozzá a zöldségeket és főzd készre.
  8. A megfőtt levest sózd meg, tedd hozzá a csipetkét és a rántást.
  9. Főzd még 5 percig, hogy a lisztes íz eltűnjön.

Elkészítés: csipetke

  1. A tojást és annyi lisztet keverj össze mennyit felvesz és gyúrjál belőle egy közepesen kemény gombócot.
  2. A gombócot csavard fóliába és tedd a 30 percre a hűtőbe.
  3. A gombócból vegyél ki egy kicsi darabot, sodord meg a tenyered között és csipegessél le belőle kicsi galacsinokat.
  4. A csipetkéket (galacsinokat) dobd lisztezett tányérba, hogy ne ragadjanak össze.
  5. A csipetkékről rázd le a felesleges lisztet (szűrővel) és tedd a leveshez, kavargasd meg párszor, hogy ne ragadjanak össze.
  6. Várd meg amíg feljönnek a felszínre.

Tanács

A babot azért kell beáztatni, hogy megszívja magát vízzel és a forró víz belülről főzi meg. Így lesz puha és krémes.

Ha kemény a bab és nehezen puhult meg, akkor a főzővízbe tegyél egy teáskanál szódabikarbónát.

Amikor főzöd a babot akkor ne sózd meg, mert nehezebben puhul.

A zöldséget azért adjuk hozzá később, mert azok - a babnál - hamarabb főnnek és így a nem lesznek szétfőzve.

A bableves a fehérgyökér (petrezselyem gyökér) és zeller barátja. Ebből több kell mint sárgarépából. Ha sok a sárgarépa, akkor az kicsit édesbe viszi a leves ízét és ezen a só nem fog segíteni.

A bableves ízei egy nap után érnek össze teljesen.

A bablevesnek nagyon jól áll a füstös íz és ezt a rántásba tett füstölt pirospaprikával lehet elérni.

Bónusz

Leveseket az elkészítés után sózzuk meg, mert így kevesebb só kell és a benne levő zöldségek, hús íze megmarad.

A főzés végén egy kevés tárkonyecettel izgalmas ízt adhatsz a levesnek.

A rántás mellé egy nagyon vékony joghurtos habarással még krémesebbé teheted a levest.

A zöldségek közül a sárgarépát kel a legtovább főzni, ezért ha az már majdnem puha, akkor a többi zöldség már biztosan megfőtt.

Ha a csipetkét nem sózod meg, akkor puhábbra fő meg.

Képek

beáztatott bab alapanyagok leveshez készen bableves sűrítő megfőtt a csipetke is