Krémes
Hozzávalók
Lapok elkészítése
- Három leveles tésztalapot, egyforma méretre nyújtunk és villával megszurkálunk.
- A lapok 30-60 percet pihentetjük.
- Egyik lapot egyenlő részekre felszeletelünk.
- A lapokat kisütjük és félretesszük hűlni.
Krém elkészítése
-
A tojásokat feltörjük és szétválogatjuk a fehérjét és sárgáját.
-
A tojásfehérjét a cukorral és csipet sóval habbá verünk.
-
1 liter tejet felforraljuk a vaníliával.
-
A lisztet 2 deci tejjel és a tojás sárgájával habverővel elkeverjük.
-
Hozzáadjuk a keményítőt és krémesre keverjük. Ez a krémalap.
-
A forró tejből keveset a krémalapba öntünk és habverővel elkeverjük.
-
A krémalapot a forró tejbe öntjük és habverővel, folyamatos keverés mellet melegítjük. Ez lesz a puding.
-
A pudingot addig kell főzni amíg krémes fényes nem lesz.
-
Egy nagyobb keverőtálba beteszünk egy kevés habot és ráöntjük a pudingot. Habverővel alaposan összedolgozzuk.
-
Hozzáadjuk a maradék habot és habverővel, óvatosan, de gyorsan összedolgozzuk.
-
A krémet az első lapon szétterítjük, rátesszük a második lapot és azon a maradék krémet terítjük szét.
-
A harmadik, felkockázott lap kerül legfelülre.
Megjegyzések
A tojásfehérje habot addig kell verni amíg megszilárdul, már nem folyik, fényes lesz de nem túl kemény. Azelőtt kell befejezni mielőtt elkezdene olyan kemény lenni, hogy törik.
A cukrot eloszthatjuk a hab és a krémalap között, fele fel arányban is.
A pudingot addig folyamatos keverés mellett főzni (rotyogtatni) amíg nem lesz fényes, nyúlós az állaga. Ha túlfőzzük, akkor a keményítő megfolyik és nem fog tartani.
A krémet (krémalap, puding) erős habverővel dolgozzuk meg. Használhatunk kézi mixert is alacsony fordulaton.
A keret elhagyható, de segít a lapokat és a krémet helyükön tartani.
A tasakos pudingpor nem krémes, hanem csak keményítő színezék és aroma.
Képek