Mézes krémes
Hozzávalók
Tésztához:
Krémhez:
Krém elkészítése
- Tejet és búzadarát, csipet sóval, vaníliával főzzük keményre és hagyjuk kihűlni.
- Cukrot és a vajat dolgozzuk jól össze.
- A hideg tejbegrízt jól keverjük össze a vajas krémmel.
Tészta elkészítése
- Cukrot a tojással habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a vajat, mézet, tejet és szódabikarbónát majd habverővel jól eldolgozzuk.
- Gőz felett, habverővel tovább keverjük még kb. 4-5 percig amíg kicsit krémesre sűrűsödik.
- Ráöntjük a lisztre és egy fakanállal összedolgozzuk össze.
- A meleg és lágy tésztát, kézzel összegyúrjuk.
- 4 egyenlő részre osztjuk és vékony lapokat nyújtunk.
- Sütőpapíron vagy felfordított, kilisztezett tepsin, 180 fokos sütőben, ~8 perc alatt, alsó-felső módban, aranysárgára sütjük.
- A kihűlt lapokat feltöltjük, kettőt krémmel egyet lekvárral.
- A megkent lapokat egymásra tesszük, enyhén megnyomkodjuk és az egészet becsomagoljuk.
- Egy napot várunk, szeleteljük és porcukrozzuk.
Tanácsok
A legjobb a meggylekvár, mert alapból sűrűbb és savanykás.
A kemény szilvalekvárt kevés vízzel fel lehet főzni és lazítani.
Azért kell savanykás lekvár, mert kompenzálja a méz és krém édességét.
Baracklekvárral is finom amit citrommal, citromsavval vagy aszkorbinsavval (C vitamin) lehet savanyítani.
Ha híg a lekvárunk, akkor egy evőkanál keményítővel felfőzzük és besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni.
A gríznek ki kell hűlnie, mert a langyos gríz kicsaphatja a vajat a krémből.
A grízt és vajat úgy dolgozzuk csomómentesen össze, hogy először a kemény grízebe kezdjük a vajas krémet apránként adagolni és habverővel vagy kézi mixerrel eldolgozni.
Először a krémet és a lekvárt kell elkészíteni, mert kell várni amíg hűlnek.
A sütéshez érdemes készíttetni egy vaslapot. Ezt a lapot kenyér, pizza sütésére is használhatjuk.
Ha vasalapon sütjük, akkor elég a sütőpapír.
A tésztát langyosan kell nyújtani, mivel ragad lehet bőven lisztezni. Ha kihűlt a tészta, akkor kézzel gyúrjuk át, hogy puhuljon.
A tésztát majdnem 4 egyenlő részre kell osztani. Egyik buci legyen kisebb, mert a másik háromról leeső széleket ehhez tesszük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és egy formával körbe vágjuk, így egyformák lesznek.
A lapok sütéskor hólyagosodnak amit egy tepsivel vagy falappal le lehet nyomni kb 1 másodpercig.
A tészta sütésekor kell vigyázni, mert hirtelen megégnek, csak aranysárgára kell sütni.
Ha sütés után nagyobb hólyagok lesznek, akkor azoknak a tetejét lenyomjuk vagy levágjuk (csak a nagyobbakat), mert amikor puhul úgyis összeesik.
A legszebb lap kerül felülre, a következő legszebb alulra.
A kész süteményt tálcára tesszük és jól becsomagoljuk, hogy a nedvesség bent maradjon és a mézes tésztát megpuhítsa.
Magánvélemény, hogy a tetejére a csokimáz egy felesleges és nem odaillő íz.
Porcukrot nem vesszük, hanem daráljuk kristálycukorból.
Képek