Hozzávalók

Tésztához:

Krémhez:

Krém elkészítése

  1. Tejet és búzadarát, csipet sóval, vaníliával főzzük keményre és hagyjuk kihűlni.
  2. Cukrot és a vajat dolgozzuk jól össze.
  3. A hideg tejbegrízt jól keverjük össze a vajas krémmel.

Tészta elkészítése

  1. Cukrot a tojással habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat, mézet, tejet és szódabikarbónát majd habverővel jól eldolgozzuk.
  3. Gőz felett, habverővel tovább keverjük még kb. 4-5 percig amíg kicsit krémesre sűrűsödik.
  4. Ráöntjük a lisztre és egy fakanállal összedolgozzuk össze.
  5. A meleg és lágy tésztát, kézzel összegyúrjuk.
  6. 4 egyenlő részre osztjuk és vékony lapokat nyújtunk.
  7. Sütőpapíron vagy felfordított, kilisztezett tepsin, 180 fokos sütőben, ~8 perc alatt, alsó-felső módban, aranysárgára sütjük.
  8. A kihűlt lapokat feltöltjük, kettőt krémmel egyet lekvárral.
  9. A megkent lapokat egymásra tesszük, enyhén megnyomkodjuk és az egészet becsomagoljuk.
  10. Egy napot várunk, szeleteljük és porcukrozzuk.

Tanácsok

A legjobb a meggylekvár, mert alapból sűrűbb és savanykás.

A kemény szilvalekvárt kevés vízzel fel lehet főzni és lazítani.

Azért kell savanykás lekvár, mert kompenzálja a méz és krém édességét.

Baracklekvárral is finom amit citrommal, citromsavval vagy aszkorbinsavval (C vitamin) lehet savanyítani.

Ha híg a lekvárunk, akkor egy evőkanál keményítővel felfőzzük és besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni.

A gríznek ki kell hűlnie, mert a langyos gríz kicsaphatja a vajat a krémből.

A grízt és vajat úgy dolgozzuk csomómentesen össze, hogy először a kemény grízebe kezdjük a vajas krémet apránként adagolni és habverővel vagy kézi mixerrel eldolgozni.

Először a krémet és a lekvárt kell elkészíteni, mert kell várni amíg hűlnek.

A sütéshez érdemes készíttetni egy vaslapot. Ezt a lapot kenyér, pizza sütésére is használhatjuk.

Ha vasalapon sütjük, akkor elég a sütőpapír.

A tésztát langyosan kell nyújtani, mivel ragad lehet bőven lisztezni. Ha kihűlt a tészta, akkor kézzel gyúrjuk át, hogy puhuljon.

A tésztát majdnem 4 egyenlő részre kell osztani. Egyik buci legyen kisebb, mert a másik háromról leeső széleket ehhez tesszük.

A tésztát vékonyra nyújtjuk és egy formával körbe vágjuk, így egyformák lesznek.

A lapok sütéskor hólyagosodnak amit egy tepsivel vagy falappal le lehet nyomni kb 1 másodpercig.

A tészta sütésekor kell vigyázni, mert hirtelen megégnek, csak aranysárgára kell sütni.

Ha sütés után nagyobb hólyagok lesznek, akkor azoknak a tetejét lenyomjuk vagy levágjuk (csak a nagyobbakat), mert amikor puhul úgyis összeesik.

A legszebb lap kerül felülre, a következő legszebb alulra.

A kész süteményt tálcára tesszük és jól becsomagoljuk, hogy a nedvesség bent maradjon és a mézes tésztát megpuhítsa.

Magánvélemény, hogy a tetejére a csokimáz egy felesleges és nem odaillő íz.

Porcukrot nem vesszük, hanem daráljuk kristálycukorból.

Képek

tejbegríz alapanyag kemény már gríz porcukrot tojással majd mézzel, vajjal, tejjel összedolgozzuk előkészítjük a lisztet is gőz felett főzzük a mézes krémet forró tésztát meggyúrjuk négyzetes formára alakítjuk sablonnal kivágjuk így lesz szabályos ezt vaslapon sütöttük sok porcukor puha vajjal simára keverjük tejbegrízzel krémesre keverjük lapok, krém és lekvár együtt két krémes lap egy lekváros lap sorrendbe tesszük majd egymásra rakjuk épül a süti felépült a mézes krémesünk egy szelez mézes krémes