Hozzávalók

Főzelékhez:

Hagymához:

Elkészítése:

A sárgaborsót nem muszáj beáztatni, de érdemes, mert ha áztatod pár órát, akkor hamarabb és egyenletesen fő meg.

  • Az beáztatott vagy megmosott sárgaborsót, babérlevéllel, ételízesítővel, egy kicsi vagy egy fél hagymával és annyi vízzel ami 1-2 ujjnyival magasabb a sárgaborsónál felteszel főni. Főzni mindig fedő alatt főzöl. Még nem kell sózni.
  • Néha ránézel, hogy ne kapjon oda az alja és addig főzöd amíg a szemek megpuhulnak. Általában a hagyma is megpuhul addig.
  • Ha a borsó beszívná vagy lefőne róla a víz, akkor vízforralóval forralsz hozzá és azzal pótolod.
  • A rántás előtt kivesszed belőle a babérlevelet és a hagymát.

Közben elkészíted a rántást:

  • 1-2 kanál lisztet lassú tűzön megfuttatsz annyi olajjal ami krémes masszát ad. Elég csak annyit sütni amíg egy kicsi színt kap, talán 2-3 perc.
  • Hozzáadsz 1 teáskanál pirospaprikát és összekevered.
  • Ha hígabb főzeléket szeretnél, akkor kevés hideg vízzel, ha sűrűbbet, akkor a borsó levével hígítod.
  • A főzeléket megsózod és borsozod.
  • A rántást összedolgozod a főzelékkel, ha pépet szeretnél akkor merülőmixerrel széttöröd a sárgaborsó szemeket.
  • Lassú tűzön, kavarás mellett 5 percig forralod, hogy a liszt íze eltűnjön.

Sült hagyma

  • A hagymákat félbe vágod és lehúzod a héját
  • Felkarikázod, de nem túl vékonyra
  • (krémes hagyma) Beteszed egy lábasba és öntesz alá olajat és fedő alatt elkezded párolni.
  • (sült hagyma) Ha sültebb hagymát akarsz, akkor magasabb hőfokon és fedő nélkül sütöd.
  • Nem kell túlsütni, mert szétesik
  • teszel hozzá 1-2 kiskanál pirospaprikát és sózod.

Tálalás

A sárgaborsóból teszel a tányérra, rá egy-két kanál sült hagymát és rácsorgatsz a zaftjából.

Megjegyzés

A főzeléket érdemes frissen fogyasztani. A híg főzelék másnapra képes besűrűsödni, ekkor kevés vízzel lehet lazítani.

Sárgaborsót fedő alatt főzöd pont akkor hőfokon ami ép csak forrásban tartja. Felesleges túlhúzni, mert csak odakap vagy kifut.

A sárgaborsó főzés közben habzik, de ez a főzés idejével eltűnik.

A rántást hagyhatod lehűlni, mert úgy könnyebb vele dolgozni.

A berántott főzelék alja gyorsan sűrűsödik ezért ellenőrizni és az alját szétkavarni, mert a csomó az edény alján odakaphat.

Ha a hagymát felkarikázás után átöblíted hideg vízzel és lecsepegteted, akkor puha és krémesebb állagú lesz.

Ha a ropogós hagymát szeret, akkor ne érje víz.

A lila- és vöröshagyma ízre nem különbözik, bármelyiket használhatod.

A sült hagymát lehet jobban sózni, mert ellensúlyozza a borsó édeskés ízét.

A sült hagymát kenyérre téve is eheted.

Sárgaborsó főzésre készen Fő a sárgaborsó Készen az összedolgozáshoz Hagyma karikázva sütésre készen Kész a finom sült hagyma