Töltött tojás
Hozzávalók
Elkészítés
- Főzzük keményre a tojást majd pucoljuk meg.
- A tojásokat vágjuk ketté és a sárgáját tegyük egy tálba.
- A féltojások aljáról szeljünk le egy pici réteget, hogy egyenesen álljon.
- A zsemléket áztassuk vízben és nyomkodjuk jól ki.
- A tojássárgáját, a zsemlével, kiskanál mustárral, sóval és borssal keverjük vagy gyúrjuk krémesre.
- A tojásfehérjét töltsük meg púposan a töltelékkel és helyezzük egy lapos szervírozó tálba.
- Készítsük el a majonézt, sóval, borssal, csöpp citromlével ízesítsük.
- A majonézhez adjunk egy pohár kicsöpögtetett tejfölt és keverjük krémesre. Ez a tartármártás.
- Az összes tartármártást kanalazzuk a tojások tetejére és a végén díszítsük.
- Hűtőben érleljük legalább 1 órát.
Tanácsok
A tojást megmosva, hideg vízbe tesszük, hagyjuk 10 percet temperálódni majd főzzük forrástól számított 10 percig.
A megfőtt tojásokat alaposan lehűtjük és hideg vízben hagyjuk egészen a felhasználásig.
A tojásokat úgy pucoljuk meg, hogy odaütjük az asztalhoz és a tenyerünkkel végig görgetjük, hogy a héja apró darabokra törjön. A héja alatti hártyát megkeressük és azzal húzzuk le a tojáshéjat. Így:
A tojásokat pontosan ott vágjuk ketté ahol látszik a sárgája (ott sötétebb).
Ebbe a majonézbe csak kevés bors és mustár kell, mert elviszi a tojástöltelék ízét.
A tojás sárgáját és zsemléket legkönnyebb kézzel összegyúrni, mert nagyon zsíros és száraz, ezért nem ragad.
Képek